“Pozitif düşün, pozitif yaşa” kulağa çok hoş gelen bir kişisel gelişim sloganı. Hoş olmasına hoş da, eğer kullanan kişi için içi boş ise, günde bin kere zikir edilse de fayda etmez. Fayda etmesi için, her kelimenin içinin tek tek doğru anlamlarıyla doldurulması, ondan sonra yaşanması gerekir.
Kelimelerin içi nasıl doldurulur? Ya kulaktan duyma ezber bilgiyle, ki bu ZANdır. Ya deneyimleyerek, ya da sorgulayarak. Deneyimleyerek ve sorgulayarak da kelimelerin içinin doğru doldurulamadığı çok olur. Sorun da buradadır zaten.
O halde gelin şimdi pozitif kelimesinin anlamını (içeriğini) birlikte sorgulayalım, belki doğru doldurabiliriz.
Pozitif ne demek? “İyi, güzel, olumlu…” diyen çok olacaktır. Düşünce, daha henüz davranışa dönüşüp sonucu belli olmayan varsayım demektir. Eee, bu durumda bir düşüncenin “iyi” ya da “güzel” olduğu başlangıçta nasıl belli olur ki? Bu, sadece güzel bir hayal ve beklentiden ibaret düşünce olur. Bu minik sorgulamayla, “iyi” ve “güzel” anlamlarının pozitif kelimesinin tam karşılığı olmadığını açığa çıkarıyor.
Pozitif düşün demek, iyi ve güzel düşün değil o halde. Üstelik iyi-kötü, güzel-çirkin kişiye ve duruma göre değişir. Pozitif yaşa da, iyi ve güzel yaşa demek değil.
Eğer “pozitif” olumlu demekse, “olumlu” ne demek? İşte tam da bu noktada çoğu kişi sıkışıp kalıyor. Bırakın pozitif düşünmeyi, düşünemiyor bile.
Pozitif ya da olumlu demek; “var olan gerçeklere dayalı” (somut verilere ve Evrensel Yasalara dayalı), “olum”(yaratım) amaçlı yaklaşım demek olabilir mi? Olabilir.
“Pozitif”, KABUL EDİCİ yaklaşım/tutum; “Negatif”, KABUL ETMEYİCİ (REDDEDİCİ) olabilir mi? Mümkündür olabilir.
Pozitif düşün; olmayı ya da olmasını arzu ettiğin şeyi, tam kabul edeceğin şekilde düşün ki (yaklaş ki), tam öyle olsun (yaratılsın) demek olabilir mi? Olabilir. Bu, “ne istediğini bilmek” anlamına da gelir.
Bu durumda negatif düşün demek; olmamayı ya da olmamasını istemediğin şeyi düşün, kabul etmeyeceğin şekilde düşün (hayal et) demektir. Bu, “ne istemediğini bilmek, ama ne istediğini bilmemek” demektir. Ne istemediğini bilmek de iyidir, ama yaratım açısından ne istediğini bilmek önemli ve gereklidir. Neden?
Çünkü düşüncenin yaratım gücü gereği, insan neyi düşünüp hayal ederse o gerçek oluyor. Pozitif düşüncede istediğimiz, negatif düşüncede istemediğimiz şey gerçek oluyor.
Özetle; pozitif düşünce de, negatif düşünce de gerçekleşiyor. Olmasını arzu ettiğin şeyi düşün ki (ne istediğini bil ki), o düşüncenin peşine düşüp gerçekleştirmek için yaşayasın.
Ne istediğini bilmeyen, ne yapacağını da bilemez, nasıl yapacağını da. Amaç ve hedef belirlemenin önemi işte bu noktada ortaya çıkar. Onu da bir başka yazımızda ele alırız.