0224 221 72 00

Randevu ve bilgi için.

Başarının 7 Temel Taşı

“Başarı şans değil, bir seçimdir” yazımızı, “başarının şartlarını ele almak şart oldu” diye bitirmiştik. Şimdi bu şartlardan bahsedelim.

Şart kelimesinin enerjisi sert ve ağırdır. Katı kural, gerek, zorunlu, mecbur, olmazsa olmaz ve disiplin anlamları taşır. Şart sözü ilk anda insanın özgür iradesine biraz ters gelir.

Bu nedenle şart kavramını biraz açalım ve yumuşatalım. ŞART; ortam, atmosfer, hava, iklim demektir. Başarı için önce uygun bir ortam yaratmak ve bu atmosferi korumak şart. Bu havanın içinde önce Heyecan, sonra moral ve doğru motivasyon vardır. Şampiyonluk Heyecanını ve havasını oluşturup bunu koruyan takım, şampiyon olmayı kesin başarır. Ama önce bu şartları yaratmak ve sürekli korumak şart… Ortama göre başarı olur!

Başarının temel taşı ya da şartı neden yedi? Bilmiyorum, ancak uzun gözlemler ve araştırma sonucunda böyle olduğunu saptadım. Herhangi bir konuda kesin başarı için bu taşların yerine oturtulması şart. Taşlar yerinden oynarsa başarı atmosferi bozulur, işin havası kaçar. Bu nedenle, kesin başarı isteyen bu 7 faktörü bilinçli olarak yönetebilmelidir. Başarı, lider yönetici ve profesyonel yönetim ister!

İlginç bir benzerlik; 7 kat yer, 7 kat gök var. Dünya 7 katmanlı bir atmosfer ile sarmalanmış. Gökkuşağı 7 renk, haftanın günleri 7, müzikte nota 7, çakralar 7. Aynen atmosfer katları ve gökkuşağı renklerinin sırası gibi, günlerin, notanın ve çakraların sırası gibi; başarı taşlarının da yeri ve sırası var. Sabittir değişmez. Şimdi sırasıyla bunları ele alalım.

Başarının 7 temel taşı, aynı zamanda İSTEK kavramını oluşturur. Bu temel taşlar, DİKKATİN GÜCÜ VE KALİTESİ kitabımızda 7 sabit istek faktörü olarak yazılmış ve detayları anlatılmıştır.

Başarının birinci taşı ya da şartı; NİYET ETmektir. Niyet, ne istediğine kesin karar vermektir. Niyet etmek niçin şart? Bilinçaltının programlanması, sabitlenmesi ve dikkatin hedefe kilitlenmesi için şart. Şart kavramı, şartlanmayı da içerir. Bilinçaltımız telkin ve şartlanma ile çalıştığı için; niyeti açık seçik ifade etmek, hatta yazmak ve düzenli tekrar etmek şarttır. Her gün hedef değiştirmek olmaz. Hedef varsa unutmak olmaz.

Başarının ikinci taşı ya da şartı; ÖNEM VERmektir. Önem, istenen şeyin bize yararı, faydası, katkısı ve değeridir. Önem Aklı harekete geçirir. Çünkü Akıl yararsız ve değersiz bir amaç peşinden gitmez. İstenen şey Akla da yatmalıdır. Yatmazsa, hedef unutulur gider.

Başarının üçüncü taşı ya da şartı; İNANÇ YARATmaktır. İsteğin olabilirliğine, yapılabilirliğine ve sürdürülebilirliğine kalbten inançtır. Kendine inanç, Amaca inanç, Hayata inançtır. İnanç, Akıl Mantık ilişkisini güçlendirir, dikkati artırır. İnançta boşluk kuşku yaratır. Bu nedenle bilgiye ve gerçeğe dayalı inanç yaratılması gerekir. Güç ve güven bundan doğar.

Başarının dördüncü taşı ya da şartı; BEDEL ÖDEmektir. Bedel ödemek; risk almak, çalışmak ve yatırım yapmaktır. Emek, Zekâ ve zaman harcamaktır. Başarı, hak ederek kazanılırsa başarıdır. Yoksa değeri olmaz. Hayat şike yapmaz, yapanı da sevmez. Başarının bedelini mutlaka ödetir.

Başarının beşinci taşı ya da şartı; SEVGİ YEŞERTmektir. Neden yeşertmek? Çünkü sevgi bir tohumdur. Tohumun kendini açması, ağaç olup meyve vermesi zaman ister. Özen ister, sabır, sebat, ilgi, bilgi, bakım ister. Sevgi, yapılan işle bütünleşmek, şikâyet etmemektir. Sevgi, başarıda kırılma noktasıdır. Sevgi olmazsa, ağaç kök salmaz. Başarı ya saman alevi gibi olur, ya da hedef küçültülür.

Başarının altıncı taşı ya da şartı; SAMİMİYET GÖSTERmektir. Hedefe yakın ilgi göstermek, önyargısız iletişim kurmak, el vermek, elini taşın altına koymaktır. Eğreti, göstermelik ilgiyle başarı olmaz. El görsün diye değil, yaptığını kendin için yapmaktır. Samimiyet, inançtaki şüpheleri siler yok eder. Eğer samimiyet olmazsa, inanç azalır.

Başarının yedinci taşı ya da şartı; CİDDİYET SERGİLEmektir. Çocukların tek başlarına oyun oynarken sergiledikleri hâldir ciddiyet. Kendini unutmak, sorumluluk almak ve işin gereğini eksiksiz yapmaktır. İddialı ve kararlı olmak, işin hakkını vermektir. Şaka değil iş ciddidir. Bu durumda niyet gerçekleşir, başarı kendiliğinden gelir. Çünkü bütün şartlar yerine gelmiş, taşlar yerine oturmuştur. Başarı, bir ESER olarak ortaya çıkar.

Başarının 7 temel taşı bir bütünü oluşturur. Bu nedenle; birindeki en ufak bir azalma, sapma ya da kayma, anında diğerlerinde aynı sonucu doğurur. “Taş yerinde ağırdır” sözü, yapılması gereken yerinde, sırasında ve zamanında yapılırsa, BAŞARI gelir demektir.

KENDİNİZİ BAŞARIYA ŞARTLAYIN, BAŞARI SİZİN OLSUN!

Yalçın Kireççi / 4 NİSAN 2016