0224 221 72 00

Randevu ve bilgi için.

(1) Bilinçaltını Tanı ve Doğru Yönet

Bilinçaltı” deyince Aklıma; Zihin, psikoloji ve rahmetli Sigmund Freud gelir. Müşterilerinin bilinçaltı birçok sorununu çözdü, kendi bilinçaltını halledip pipo alışkanlığını çöz(e)mediği için tütün kaynaklı gırtlak kanserinden ölmüş. Daha doğrusu, dayanılmaz acıya son vermek için hayatına son vermiş.

ODTÜ Psikoloji 3. sınıf öğrencisiyken, Freud’un bu durumunu öğrendiğimde, “Bilinçaltını keşfettiği halde, acaba neden pipo alışkanlığını bırak(a)madı ki” diye merak etmiştim. Bu nasıl içten bir meraksa, 16 yıl sonra, sigara alışkanlığıma son verirken aradığım cevabı buldum. Freud bilinçaltını keşfetmişti, ama “Alışkanlık Yasaları” o dönemde henüz bilinmediği için, O da bilmiyordu. Bilmediği için de yönetemedi. Freud psikolog değil, psikiyatr idi.

Alışkanlıkların YASASI olması gerektiğini Leonardo Da Vinci farketmiş, fakat keşfedememiş. Da Vinci de psikolog değildi. Alışkanlık Yasasını tespit ve ispat görevini bize verdi Hayat. Çünkü bunu bir psikoloğun keşfetmesi daha anlamlı olurdu.

1994 yılında kendim sigarayı bırakırken, alışkanlıkların 26 maddelik zihin yasasını tespit ederek “Bibson Alışkanlık Yasası” adını verdim. Alışkanlıkların yönetilmesinde kullanılan “BİBSON® Alışkanlık Değişim Yöntemi” de böylece doğmuş oldu. 2004 yılında SİGARA VE ALIŞKANLIK YASALARI kitabında ispatı yapıldı ve yayınlandı. Sadece sigarayı değil, bütün alışkanlıkları yönetmeyi (bırakmak, değiştirmek) öğrenmek mümkün.

“Psikoloji Teorileri” dersini okurken bilinçaltına; “Ben de bir teori geliştirerek Freud gibi psikoloji tarihine adımı yazdıracağım” kaydını yapmışım. Bunu bilinçsiz olarak yaptığımı sonradan anladım, ama yapmışım. İşte o teori, Alışkanlıkların Teorisi oldu. Bilinçaltına amaç olarak kaydedilen her hedef, yıllar sonra da meyvesini veriyor. Bilinç unutur, ama bilinçaltı asla unutmaz.

Bilinçaltıyla alışkanlıkların ne ilgisi var diye düşünülebilir. BİLİNÇALTI; alışkanlıkların oluşum, yönetim ve değişim merkezidir. “Alışkanlıklar bilinçaltı tarafından yönlendirilirler.” (BİBSON Alışkanlık Yasası 3. Madde). Bu nedenle bilinçaltını yönetmek, alışkanlıkları yönetmekle eşdeğerdir.

Bilinçaltı, zihnin inanç tohumu ekilen bölümüdür. “Ne ekersen onu biçersin” sözü, aslında bilinçaltının bu özelliğini anlatır. Hangi inanç tohumunu, ne zaman, niçin, nasıl ekeceğini bilmek, tohumun kalitesi, bakımı ve büyütülmesini bilmek çok önemlidir.

İşte bu yazıyla birlikte, bilinçaltı yazı dizisine başlıyoruz. Sitemizde “bilinçaltı hakkında” ve “bilinçaltı vaka örnekleri” bölümleri olacak. Sitemize kaydolun, ilave edilen her yazıdan anında haberdar olun.

Bu yazılarda neleri ele alacağız?

İnsan bilinçaltının yönetimini ele geçirebilir mi? Yönetimi ele geçirince hayatı nasıl olur? Bilinçaltı dost mu, düşman mı? Ne zaman dost, ne zaman düşman olur? Bilinçaltı duygu-mantık bağlantısı nasıl çalışır?

Bilinçaltının bağımsız bir gücü var mıdır? Varsa bu güçten nasıl yararlanılır? İrade ile bilinçaltı ters düşerse ne olur? Bilinçaltıyla bilinçdışının ilişkisi nasıldır? Ego bilinçaltıyla nasıl uyumlanır, nasıl çatışır?

Bilinçaltının psikolojik sorunlarla ilgisi ve bağlantısı nasıldır? Sorunlarımızın ve hatta hastalıklarımızın bilinçaltı kaynağını nasıl bulur ve etkisiz hale getirebiliriz? Bilinçaltını tamamen temizlemek mümkün mü? İlginç vaka örnekleriyle bilinçaltını tanıyacağız.

Bu yazıyı şu bilgileri vererek bitirelim. Bilinçaltı, BİLİNCİN Baş Yardımcısıdır. Bilincin yönetimi, denetimi ve iradesinde çalışır. Ancak, bilinçaltına verilen bir görev alışkanlık haline gelirse, bilinç artık bu yönetime karışmaz. Baş Yardımcı işi tek başına yürütmeye başlar. İşte bu nokta, “bilincin kör noktası”dır. Bilinçaltının gücü sanki bilinçten daha fazlaymış gibi algılanır ve yorumlanır. Aslında öyle değildir.

Kör noktada bilinçaltı adeta Bilincin özgürlüğünü elinden alır, iradeyi yok eder. Efendi uşağa köle olur. “Kraldan fazla kral” olur bilinçaltı. Bilinçaltına elini veren kolunu kaptırır. “Yakayı paçayı kaptırmak” sözü bunu anlatır. “Alışmış kudurmuştan beterdir” sözü de alışkanlığın gücünü vurgular.

Freud pipo alışkanlığına değil yakayı paçayı, gırtlağını kaptırdı. Nice dâhi, zekî, bilinçli ve iradeli lider, yönetici, sanatçı bilinçaltına kendini kaptırmış; yemek, sigara, alkol, uyuşturucu, kumar, oyun, seks, kazanma hırsı v.b. bir alışkanlığın kurbanı olmuştur. Aslında hepimiz aynı durumdayız, yok birbirimizden farkımız.

Kısaca ve özetle, bilinçaltını tanımak ve doğru yönetmeyi bilmek hayatî bir meseledir. Sıradaki 2 numaralı yazımız, “Bilinçaltının 7 Çalışma Kuralı”dır.

İNSAN, ALIŞKANLIKLARININ KÖLESİ YA DA EFENDİSİ OLUR!

Yalçın Kireççi / 2 Nisan 2016