0224 221 72 00

Randevu ve bilgi için.

Kekemelik

Kekemelik” olarak ifade edilen durum, bir “Konuşma Bozukluğu” türüdür. Çocuk yaşta korku ya da başka bir nedenle birden bire ya da ufak ufak başlar. Çoğunlukla da yakın çevredekilerin baskısı ve bilinçsiz yaklaşımları nedeniyle yerleşir kalır. İstisnalar hariç, çoğunlukla psikolojik bir sorundur.

Kekemelik nedir ve nasıl giderilir? Kekemelik bir “Alışkanlık”tır. Ne alışkanlığıdır? Nefesle akciğere alınan havanın, alış verişindeki düzensiz/ yanlış kullanım alışkanlığıdır.

Konuşma, düşüncenin sesle ifade edilmesidir. Düşüncenin aracı kelime, kelimeyi söze dönüştürme aracı gırtlaktaki ses telleri, sesi iletme aracı ise havadır.

Kekemeler havayı, gırtlakta ve ağız boşluğunda çarçur eder. Karın/diyafram nefesi yerine göğüs nefesi alır. Onu da ilk kelimeyi seslendiremeden tüketir. Ke ke ke tutulur tıkanır kalır. Kendini ne kadar zorlarsa, takılma o kadar artar. Kelimeler akıcı olarak ağızdan çıkarılamaz.

Kekemelerin çoğu, dışarı verilmesi gereken havayı tutarak ya da geri çekerek konuşmaya çalışır ve de konuşamaz. Bozulan konuşma ne kadar yıl devam etmişse; “yine kekeleyeceğim” düşüncesi inanç halinde yerleşir ve kekemelik bir alışkanlık iken, bir kader olur çıkar.

ÇÖZÜM NEDİR?Çözüm, sorunun içindedir” ve “Her şey, bozulduğu yerden düzelirilkelerinden hareketle; konuşmanın oluşma sistemi hakkında bilgilenme, bilinçlenme, değişebilirim inancının yaratılması ve doğru nefes alıp verme alışkanlığının öğrenilerek yeniden kazanılmasıdır.

Konuşma sistemi, 16 parçadan oluşan muhteşem bir mekanizmadır. Doğal olarak kendiliğinden işler. Kekemelerde bu parçalar arasındaki uyum, ahenk ve işbirliği bozulur. Sorun bundan ibarettir. Yapılması gereken çalışma, bu uyum ve ahengin yeniden sağlanmasıdır.

ÇÖZÜM SÜRESİ? Kekemenin yaşı, kekemelik süresi, değişim istek derecesi, işbirliği ve zekâ düzeyine bağlı olarak; ortalama 5 ile 15 saat arasında çözümlenebileceğini iddia ediyoruz. Bu iddiamızı ispatladığımız ve hatta birkaç seansta çözümlenen vakalar var.

Kendi kendine yapması önerilen alıştırmaları, ihmal etmeden düzenli olarak yapmak şarttır. Düzenli alıştırma yapmanın amacı; tutuk konuşma alışkanlığının getirdiği yanlış ve gereksiz bedensel hareketleri ortadan kaldırmaktır.

Çözümde kritik nokta, inanç değişimi ve bilinçlenmedir. Alıştırmalar ise, inancı pekiştirmek ve akıcı konuşmayı yeni bir alışkanlık haline getirmek içindir.

HEYECANLA YÜZLEŞMEK” isimli kitabımızda, kekemelikle ilgili bir bölüm var. Okumanızı tavsiye ederiz. Çünkü insanlar daha çok heyecanlanınca kekeler ve kekeleyeceklerini düşündükçe heyecanlanırlar. Bu kısırdöngü aşıldığında takılma azalır.

Eğer Sizin ya da bir yakınınızın “Kekemelik” sorunu varsa;

profesyonel destek alabilirsiniz.