0224 221 72 00

Randevu ve bilgi için.

İnternet / Teknoloji Bağımlılığı

Bu çağda internetsiz bir Hayat düşünmek, özellikle de iş yapmak neredeyse imkânsız… Akıl, mantık ve vizyon sahibi her insan için bu apaçık bir gerçek ve çok NET… Şu an bile internet sayesinde İLİŞKİ kurmuş durumdayız. Her şey online, anında iletişim, anında görüntü. İyi ki var, şükür ki var. Hoş geldiniz!

Eğer yukarıdaki tespitimiz doğru ise, demek ki sorun İnternetin Varlığı değil. Bu nedenle de; interneti kullanmayı bırakmak, teknolojik cihazlardan uzaklaşmak, yasaklamak ya da yok etmek söz konusu olamaz. Hele de akıllı telefonlar vücudumuzun bir uzvu haline gelmişken. Hele de kişi başına 1-2 telefon düşerken.

İnternet teknolojisi önemli bir araç, değerli bir nimet ve insanlığın birliği için kaçırılmayacak imkân ve fırsatlar barındırıyor bağrında.

Hal böyle iken, “İnternet Bağımlılığı” ya da “Teknoloji Bağımlılığı” diye tıbbi(?) teşhis kategorileri türetildi. O kadar ki, uyuşturucu madde bağımlılığıyla aynı kategoride değerlendirilip; adına hastalık denildi, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklar ve gençler hasta ilan edildi. Peki ya bunun tedavisi ne olacak, nasıl olacak, ne ile olacak, nerelerde olacak?

Oooof, of! Yazarken bile ateş basıyor yüreğimi. Hastalık eşittir ilaç, hasta eşittir tıp doktoru… Bilmem nerede yapılan bilimsel(?) araştırma sonuçlarına göre, falanca Genin ya da filanca Hormonun bu bağımlılığa neden olduğu ve çözümü için ilaç geliştirildiği ve eczanelere sevk edildi haberlerini yine internetten öğrenirsek hiç mi hiç şaşırmam.

Artık bari bu kadarını yapmayın beyler. Akarsu çıktığı kaynağına akmaz, akamaz. Keşifler ve icatlar da geriye gitmez, gidemez. Ne hastalığı, ne ilacı, ne tedavisi? Aklınızı başınıza toplayın lütfen.

Evet! Birçok insanda ciddi boyutlara gelmiş ya da getirilmiş bir Bağımlılık Durumu olabilir, bu tamam. Peki işin özü, alt yapısı ve insan dokusundaki gerçek yeri nedir? Önemli olan soru budur. Sözü edilen durum, özünde bir ALIŞKANLIK olgusudur. Evet, sadece bir alışkanlıktır. Dozu kaçırılmış, sınır ve ölçüleri aşılmış, bazen de amacından sapmış bir alışkanlıktır. Ama asla bir hastalık değildir. Çözümü var ve de çok da kolay.

O halde sorun ve çözüm; internet denilen iletişim kanalını ve bu kanala aracılık eden bilgisayar, tablet, akıllı telefon, play station ve benzeri teknolojik araçları ne amaçla, ne zaman, ne kadar sürelerle ve nasıl kullanacağımıza özgür irademizle karar verebilme alışkanlığına dönüştürmektir. Çünkü tüm bağımlılıklarda, Özgür İrade, kullanılan araç tarafından esir alınmış olur.

Bu kadar teknolojiyi üretebilmiş keskin Zeka ve Muhteşem Akıl, bağımlı zihinleri de tekrar Zihnin Fabrika Ayarlarına döndürebilir. Bu mümkün ve hali hazırda mevcut…

Şimdi gelelim “ Çalışma Modeli” formatına göre; İlkeli, İddialı, İspatlı, İlaçsız çözüm önerimize.

İnternet ya da Teknoloji Bağımlılığı; özünde ve temelinde faydalı ve yararlı bir alışkanlık olup; belli sebeplerle ve bazı dönemlerde, her sağlıklı kullanıcı tarafından dahi kullanım ölçüsü kaçırılmış olabilecek bir durumdur. Alışkanlığın efendisiyken kölesi durumuna gelmektir.

Bu durumdaki kişilerle; 1-3 gün zaman aralığına yayılan, net 8-16 saat aktif sürede yapılacak, Özgür İradelerini güçlendirecek terapi özlü ve bilinçlenme tabanlı metodik bir çalışmayla, bağımlılık derecesine ulaşan bu alışkanlık, tekrar makul ve mantıklı kullanım sınırlarında yararlı bir alışkanlık durumuna DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR. İddiamız budur…

Bu iddiayı neye dayanarak söylüyoruz?

  • Alışkanlıkların 26 maddelik zihinsel işleyiş yasasının varlığını ortaya koyan, 40 yıllık mesleki kariyeri olan bir klinik psikoloğun birikimlerine dayanarak söylüyoruz.
  • Hali hazırda her türlü alışkanlık ve bağımlıkta 25 yıllık uygulama geçmişi olan BİBSON® Alışkanlık Değişim Yöntemi’ne dayanarak söylüyoruz.
  • Başta Zihnin Fabrika Ayarları ve Muhteşem Akıl gibi yazdığımız kaynak kitaplarda ortaya koyduğumuz özgün bilgilere dayanarak söylüyoruz.
  • Atölye Eğitim Dizisi”ndeki, Terapi özlü ve terapi etkili Bilinç Açıcı eğitimlerin sonuçlarına dayanarak söylüyoruz.
  • Araştırma, inceleme, gözlem, tespit ve de uzun yıllar boyunca en zor bağımlılıklarla bizzat yaptığımız çalışma sonuçlarına dayanarak söylüyoruz.

Mesleki sorumluluk gereği işimiz, var olan sorunlara çare ve çözüm üretmektir. Bir kişiyi bile bağımlılığın esaretinden kurtarmak insanlığa büyük bir hizmettir. Anlayışımız budur.

Eğer Sizin ya da bir yakınınızın “İnternet/ Teknoloji Bağımlılığı” sorunu var ise, profesyonel destek alabilirsiniz…

 

BAĞIMLILIK SORUNUNUN ARKA PLANI HAKKINDA BİR HATIRLATMA;

Aslında İnternet ya da Teknoloji Bağımlılığı, içerikten bağımsız bir bağımlılık değildir asla. Bu ne demektir? Bir internet bağımlısı; ya oyun bağımlısıdır, ya film, ya belgesel, ya rastgele sörf, ya kumar, ya bahis, ya seks ya da her hangi bir konunun tutkunu olmuştur.

İçeriksiz internet diye bir şey olmaz ki. O halde internet bağımlısının bağımlı olduğu konuyu halletmeden sorun kökten çözülmüş olmaz.

Hepsi bu kadar mı? Hayır. Bunlarla birlikte ve bunlardan ayrı olarak, kişinin BAĞIMLI olmasına zemin ve ortam hazırlayan çok önemli başka faktörler de var.

Nelerdir bunlar? Kendisi, ailesi ve çevresiyle ilişki ve iletişim sorunu olan, aile ve eğitim hayatında sorun ve sıkıntıları olan, iş/meslek sorunu olan, boş vakti olup canı sıkılan, kendince sorunu olduğu için evden dışarı çıkmayan, yapacak bir uğraşı ve eğlencesi olmayan, kişisel ihtiyaçlarını sağlayacak geliri ve parası olmayan kişilerin; en yaygın ve sorunlu bağımlılar olduğu gerçeğini de dikkate almak gerekir. Diğer bütün bağımlılıklarda da bu tür etkenlerin zeminde var olduğunu bilmeliyiz.

Genel duruma bütün bunları da dâhil ederek bakacak olursak, İnternet Bağımlılığı; bireysel olarak psikolojik, toplumsal olarak sosyolojik, evrensel olarak ruhsal bir sorundur.

Bu nedenle; sadece İnternet Bağımlılığının değil, her hangi bir bağımlılığı olan kişiyle çalışırken; bütün bu arka plan faktörlerin var olabileceğinin bilincinde olmak ve çalışmayı bizzat yapacak kişinin, ya da çalışma ekibinin içinde, bu konulara da anında çözüm getirebilecek donanıma ve deneyime sahip uzman kişilerin olması önemli ve gereklidir.